Akdeniz'in ekosistemi için tehlike görülen `C'aulerpa Scalpelliformis' yosununun hızla yayılıyor
AKDENİZ Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Sualtı Araştırma ve Uygulama Merkezi'nin araştırması, Antalya kıyılarında katil yosun olarak adlandırılan ve Akdeniz'in ekosistemi için tehlike görülen `C'aulerpa Scalpelliformis' yosununun hızla yayıldığını ortaya çıkardı.
Araştırmayı yürüten Doç. Dr. Mehmet Gökoğlu, denizdeki alg ve çayırların fotosentezini etkileyerek yok eden bu yosun türünün ilk olarak 1999 yılında Yat Limanı'nda saptandığını belirterek, "Son yaptığımız tespitlere göre Yat Limanı'ndan başlayıp Büyük Liman'a kadar olan her bölgede, en sığ derinliklerinin 15- 20 metreye ve kol uzunluğunun da 2- 3 metreye ulaştığını belirledik. Türe ait özellikler ve dağılım alanı ortaya çıkarıldı. Dağılımına yönelik takip devam ettirilecek" dedi.
Katil yosun türünün anavatanının Hindistan olduğunu belirten Doç. Dr. Gökoğlu, "Katil yosun türlerinin anavatanı Hindistan Indopasifik kökenli. İlk olarak Yat Limanı'nda varlığının tespit edilmesi ise gemi çapanları ile geldiği kanaatini doğuruyor. Yosun türünün zehirli olan caulerpin maddesini üretmesi nedeniyle bu yosunu tüketen canlılar da çok az. Bunu tüketen sadece belirli deniz tavşanları var. Dolayısıyla Akdeniz'de yosun türünün kendisinde çok büyük kümeler halinde ölümler olursa deniz ekosistemine zarar verebilir. Ancak, insan için zararlı değil" diye konuştu.
Son belirlemelerde Lara açıklarında türün en zararlısı olarak bilinen `Caulerpa Taxifolia'nın da görüldüğünü kaydeden Doç. Dr. Mehmet Gökoğlu, "Yaşanan bu olay küresel ısınmanın en güzel göstergesi. Bu durum Akdeniz'in ısındığını gösteriyor" dedi.